La realitat s'imposa. Breu comiat de Joan Margarit.

Publicat a El Butlletí de Sant Just Desvern - Número 329 - Març de 2021

Imatge que podeu trobar a la pàgina oficial del poeta: joanmargarit.com
Imatge que podeu trobar a la pàgina oficial del poeta: joanmargarit.com | Jordi Garcia Monte

A Sant Just el PSC va guanyar les eleccions del 14F i cal felicitar-lo.

Els resultats d’Esquerra Republicana, però, van ser excel·lents. Recordem que van ser unes eleccions imposades des del poder judicial i en plena pandèmia. I, tot i així, el projecte republicà es consolida. Al conjunt del país obtenim un escó més i ens convertim en la força política central. Un patró que es repeteix a la comarca del Baix Llobregat, on millorem en un 1%, guanyem en 12 municipis i som segona força en 18.

A Sant Just millorem resultats respecte a eleccions municipals, augmentant un 2%, i guanyant gairebé 200 vots.

El país ha reclamat, de forma contundent, aprofundir en el diàleg i governar el dia a dia des del republicanisme d’esquerres avançant amb pas ferm cap a l’horitzó republicà. Amnistia i referèndum d’autodeterminació.

Però la realitat s’imposa. Quan encara analitzàvem resultats i definíem estratègies negociadores la Fiscalia anunciava que recorria el tercer grau dels presos i les preses polítics. I dimarts 16 de febrer es detenia el raper Pablo Hasél. Una acció amb la qual, altra cop, l’Estat espanyol demostra que la llibertat d’expressió li fa nosa.

Però la pitjor notícia arribava també dimarts dia 16. A primera hora de la tarda es confirmava la mort de Joan Margarit, figura cabdal de la poesia i de la cultura del país. S’han escrit i s’escriuran centenars de milers d’articles sobre Margarit. Perquè la seva poesia perdurarà durant anys. És un referent, en el sentit més ampli del terme, per a les futures generacions de poetes.

La gent ha de saber que en Joan, a banda de magnífic creador literari era, també, una persona excel·lent. Sempre va estar disposat a col·laborar en qualsevol activitat relacionada amb el seu estimat Sant Just. Començant per la Cantata de Sant Just, l’any 1987 amb motiu de la celebració del mil·lenari i estrenada per l’Orfeó Enric Morera, fins al recital amb el seu fill Carles al vestíbul de la “seva” biblioteca, passant per la conversa que ens va regalar amb el seu íntim amic Luís Garcia Montero. Sublim. Insubstituïble.

Ara en Joan descansa i, segurament, ja deu haver recitat algun poema a cau d’orella de l’Anna i la Joana.