Discurs al Ple d'investidura del nou alcalde

Pronunciat el 28 de novembre de 2020 al Ple municipal realitzat a la Sala d’actes de l'Escola d’Arts Gràfiques Antoni Algueró

Discurs al Ple d'investidura del nou alcalde
Discurs al Ple d'investidura del nou alcalde

Podeu veure i escoltar el discurs amb la gravació del canal de Youtube de l'Ajuntament de Sant Just. Només cal pitjar el Play. La reproducció comença en el moment del discurs.

 

Transcripció del discurs

Gràcies alcalde.

Bon dia a tothom. Benvolguts i benvolgudes regidors i regidores, alcaldes i alcaldesses d'altres municipis i presidents i presidentes de les entitats que avui són aquí.

Abans de res, a ningú se li escapa, som avui aquí perquè en Josep Perpinyà renunciava a l'alcaldia dijous passat. Avui renunciarà a l'acta de regidor tot seguit.

I no podíem començar sense desitjar-li, evidentment, tot el millor a partir d'ara.

És evident que hi ha hagut diferències polítiques entre nosaltres i per això som en partits diferents. I per això no som al Govern en aquest mandat. Però això no treu que, coneixent-lo com el coneixem, sabem que la decisió no ha estat senzilla. Sabem que per una persona dedicada en cos i ànima, per una persona que defensa el bé comú per sobre de la individualitat, aquesta decisió ha estat molt complicada. Per això t'acompanyem i des del primer moment tens el nostre suport i la mà estesa en lo personal per a qualsevol cosa que necessitis.

Et desitgem, de veritat, que puguis gaudir de la teva família i que puguis recuperar-te el més aviat possible.

Al ple de constitució de l’Ajuntament, el 15 de juny de 2019, anunciàvem, i fèiem efectiu, que ERC, després de molts anys, passàvem a formar part de la oposició i que, per tant, deixàvem al Govern municipal en minoria.

Una decisió que, en aquests gairebé 18 mesos que portem de mandat, s’ha demostrat encertada.

Perquè el Govern municipal ha hagut de pactar i d’arribar a consensos.

És la manera com avancen les societats: parlant i arribant a acords que representin a la majoria de la ciutadania i no a uns pocs.

Però no només ho hem fet amb el Govern municipal.

Els grups de la oposició també hem arribat a acords quan ha estat necessari.

Ha estat temps de debat, propostes i suma d’esforços.

Hem dialogat... I al mateix temps hem estat exigents amb la feina del Govern municipal.

Hem fet possible que es prioritzi, i avanci en el temps, la construcció i posada en funcionament de la segona Escola bressol municipal.

Hem aprovat uns pressupostos, marcats per la crisi de la Covid, que augmenten la dotació dels serveis socials, foment del comerç i foment de la ocupació.

Hem elaborat un Pacte de Ciutat amb propostes concretes per combatre les conseqüències de la Covid i recuperar socialment i econòmicament el nostre municipi, atenent a la ciutadania més afectada i poder sortir més reforçats d’aquesta crisi sanitària, econòmica, social i comunitària que patim.

Pacte on Esquerra Republicana vàrem aportar un document amb 65 mesures, sempre pensant en les necessitats de tots els veïns i veïnes de Sant Just, en les necessitats de tots els sectors afectats, però, i sobretot, pensant en els més vulnerables.

Hem demostrat, com deia, que la nostra experiència de Govern, exercint-la des de la oposició, segueix intacta i al servei de les persones i col·lectius més necessitats.

Hem demostrat que estem compromesos i tenim capacitat de treball.

Hem demostrat que amb un govern en minoria i una oposició en majoria s’ha de ser obert i tenir ganes de col·laborar, de buscar acords per ajudar qui més ho necessita.

Hem demostrat que tenim un projecte per Sant Just diferent al del PSC i al de Junts per Catalunya - Alcaldia Republicana.

Per tant, el nostre sentit de la responsabilitat, la coherència que apliquem en cada pas que donem, ens han portat avui a l’abstenció en l’elecció de la persona que ha d’exercir l’alcaldia.

Perquè creiem que la ciutadania va parlar a les eleccions del 2019.

Perquè creiem que no és moment de gestos buits i simbòlics.

Perquè creiem que hem de traduir les nostres polítiques en fets tangibles i obres concretes.

Amb la bona feina feta fins ara, i la que seguirem fent, volem guanyar-nos la confiança dels nostres conciutadans i conciutadanes i estar preparats, al 2023, per liderar el Govern municipal.

I ho volem fer a les urnes.

Ara bé, una abstenció no és cap xec en blanc.

Seguirem fiscalitzant de prop l’acció del Govern municipal.

Treballem en benefici, sempre, de tota la ciutadania de Sant Just, en especial d’aquelles persones més vulnerables.

Volem un Sant Just feminista, socialment cohesionat, abocat sense reserves amb les persones, famílies i col·lectius més desafavorits, territorialment connectat, compromès amb la mobilitat sostenible, mediambientalment equilibrat, econòmicament dinàmic, culturalment actiu i amb equipaments de qualitat, on qui més té ajudi qui menys té.

El nostre projecte es basa en valors i principis republicans, d'esquerres, progressistes, oberts i inclusius.

Un projecte caracteritzat pel treball, el compromís, la confiança, la solidaritat i l’esforç.

Aquesta manera de fer es tradueix en més transparència, més eficiència i en una relació més sòlida i més estreta amb la ciutadania que representem.

Si el Govern municipal, independentment de qui el lideri, demostra aquestes actituds i les comparteix, ens seguirem trobant.

Si el Govern municipal és capaç de teixir una confiança mútua amb els grups de la oposició, amb les entitats, amb la ciutadania, per petita que sigui, construirem plegats un millor Sant Just.

De part de tot l’equip d’ERC Sant Just, i en especial dels regidors i regidora, teniu el compromís que seguirem sent proactius i propositius.

Sempre, evidentment, des dels respectius punts de vista polítics i ideològics.

Aquesta exigència vers el Govern municipal i els grups que el formen és perfectament vàlida i aplicable a la resta de grups que som a la oposició.

La nostra també ha de ser una  relació més forta, més sòlida.

Ens hem d’exigir més.

I ens hem d’exigir ser millors.

Si volem millorar el benestar de la ciutadania hem de practicar l’excel·lència política, no només pregonar-la.

Per acabar la nostra intervenció, desitgem molta sort i encerts al nou alcalde en les seves tasques i deures.

Li demanem que ens representi a tots i a totes.

Que exerceixi el seu càrrec amb honorabilitat, transparència, mà estesa i diàleg.

Que cada dia a partir d’ara tingui present que és un càrrec temporal, una cessió de la ciutadania fins al 2023.

I com amic, Joan, que l’exercici de les teves noves funcions no et faci canviar com a persona.

No descuidis la família i no et descuidis tu.

Moltes gràcies i que tingueu una bona tarda.
 

Sant Just Desvern, 28 de novembre de 2020