La segona onada

Publicat a El Butlletí de Sant Just Desvern - Número 326 - Novembre de 2020

La segona onada
La segona onada

La “segona onada” del coronavirus ha arribat. Les dades són similars a les del mes de març però, per sort i gràcies en part a la prevenció aplicada per la Generalitat, la situació no és la mateixa. Ni de bon tros ens trobem les residències com al març; ni els ingressos hospitalaris ni l’ocupació de les UCI’s són iguals.

Sembla que l’estratègia de fer proves PCR i cribratges massius està donant resultat. Però no ha estat ni és suficient. I ha calgut aplicar mesures extraordinàries que han anat més enllà de l’àmbit sanitari i han afectat, sobretot i especialment, aquells espais on es tendeix més a la socialització.

I és que per trencar la cadena de contagis el millor és trencar la cadena de contactes. I això només és possible si no tenim on socialitzar.

Aquest cop, i a diferència del mes de març, el Govern de la Generalitat ha aprovat un paquet de mesures i ajudes urgents per als sectors més afectats. 40 milions d’euros per acompanyar negocis, empreses, treballadors i treballadores que fan grans sacrificis i 300 milions per contractar més personal , reforçar l’atenció primària i el seguiment de les cadenes de contagi.

La situació afecta també a Sant Just. No direm que ara estem més preparats que al març, perquè no és cert. Ningú està preparat per fer front a una situació de crisi sostinguda com aquesta. Però sí més conscienciats. La població ajudarà, en la mesura de les seves possibilitats, al comerç i a la restauració local. Qui sigui propietari rebaixarà o ajornarà lloguers de locals. Els consumidors farem l’impossible perquè l’economia segueixi sent dinàmica: demanarem menjar per emportar; farem la compra per telèfon o per WhatsApp...

Des de l’Ajuntament toca accelerar projectes que són a mig i llarg termini, com el Marketplace. Però també, i, sobretot, ajudar de manera directa.

Des d'Esquerra Republicana, seguint amb la nostra vocació de partit preparat per liderar el Govern municipal, hem proposat que les famílies tinguin xecs de descompte per gastar al comerç local i que la taxa de recollida de residus comercials es rebaixi a aquells més afectats.

El Govern municipal ens tindrà al costat com hem vingut demostrant des del març. Però també hi ha desacords. No hem parat de proposar solucions a cada repte que se’ns ha presentat i la nostra actitud ha estat la de sumar i no la d’aprofitar políticament el moment, criticant-ho tot. No toca. Tot i que a cada proposta feta ens trobem una negativa. Seguirem perquè som en política per transformar la realitat i millorar les condicions de vida de la nostra ciutadania. Sempre que se'ns demani posarem propostes de solució a sobre la taula. Aplicar-les o no queda en mans del Govern municipal.