Situació del 9N

Des d'ERC tenim molt clar que la Independència suposarà una eina magnífica per a la millora social i econòmica del país, per millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans.

De quina manera es pot arribar a la Independència? Claríssimament amb un mandat democràtic i inequívoc expressat pel poble. Això ens permetria tenir les eines d'estat necessàries per canviar-ho tot i organitzar un nou país.

Aquest mandat democràtic el volíem assolir amb un referèndum, primer, i una consulta després. Però el Govern espanyol ens ha prohibit ambdues opcions.

No perdem de vista que el principal adversari de la democràcia a Catalunya és el Govern espanyol. I és també el principal actor que no permet que Catalunya es doti de les eines d'Estat necessàries, el que s'esforça cada dia en posar pals a les rodes a la vida quotidiana dels catalans. Des d'imposar-nos la llengua a l'escola, a asfixiar-nos econòmicament, imposar retallades, o evitar que posem impostos als bancs, o ni tant sols poder tenir un decret contra la pobresa energètica per ajudar a qui més ho necessita. Avui no tenim prou eines per ajudar a la nostra gent, i l'Estat ens les nega totes.

A ERC considerem que el Govern de CiU trenca el consens i imposa un Procés participatiu com a succedani pel 9N diferent en els termes previstos i acordats per les 6 forces polítiques (CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA, CUP).

El propi President Mas ha deixat clar que el procés participatiu no era apte per generar un mandat democràtic per a la independència, quedant-se tan sols en un procés deliberatiu i d'enquesta als ciutadans sense cap conseqüència real. I és que el succedani proposat perd garanties democràtiques ja que s'organitza únicament amb voluntariat, redueix de 4.000 a 600 els punts de votació (deixant fins 251 municipis sense urna) el primer dia del procés, ja que el període de participació té una duració d'un mes (fins el 9 de desembre, d'acord amb el termini de la Llei de consultes), i accepta aportacions de tota mena de la gent, des d'un vot a un text o un dibuix.

La diferència fonamental entre la consulta prevista i aquesta es basava en el fet que l'anterior era assumida per les forces polítiques com a vinculant políticament, i per tant, validada per les forces polítiques, com a mandat democràtic per iniciar el procés constituent del nou Estat en cas de victòria del doble Sí. Hem reiterat la voluntat d'entrar a Govern per blindar la consulta, i se'ns ha negat sempre adduint que la consulta "ja estava blindada".

Demanem que el Govern torni a recompondre la unitat i el consens per tirar endavant la consulta tal i com estava prevista.

Tanmateix ajudarem al Govern a fer possible que l'actual 9N serveixi per a expressar el rebuig a la praxi antidemocràtica i anticatalana del Govern de Madrid, i per fer arribar la veu silenciada dels catalans a l'opinió pública internacional. Qualsevol mobilització social en favor de la independència és positiva.

Pensem que el procés participatiu no és l'eina i, per tant, entenem que l'eina que ha de donar aquest mandat democràtic són unes eleccions per a construir una majoria al Parlament que no dubti a l'hora de declarar la independència i senti les bases del procés constituent de la República Catalana.

Perquè la urgència social i les necessitats dels nostres conciutadans es mereixen que els seus representants públics s'afanyin a resoldre els seus problemes. I les millor eines per ajudar a la nostra gent i ser lliures són les eines d'un estat, amb els recursos que generem tots plegats.

ERC es posa al costat de la ciutadania i vol treballar braç a braç amb la societat civil per redreçar la unitat d'acció i avançar sense defallir cap a la independència.