FESTA MAJOR!

Tenim a tocar, com cada any, la Festa Major de Sant Just. Aquest cop amb un dia més de programació: del 3 al 6 d'agost. Guanyem un dia de diversió, festa, participació i convivència cívica i ciutadana. El mateix dimecres dia 3 a partir de les 11.10h aniré a parlar-ne a Ràdio Desvern però abans, per si de cas em deixo res, volia fer unes quantes reflexions per escrit de la programació i els continguts de la Festa.

Si l'any 2010 es promocionava la Festa amb la gravació i difusió d'un Lip Dub enguany tampoc ens quedem enrere i apostem per les noves tecnologies. El pregó, que anirà a càrrec de l'equip de La Penya del Morro (menció especial dels Premis Ràdio Associació de Catalunya 2011), serà 3.0: es podrà veure al Parc de Joan Maragall dijous 4 a les 20.30h; es gravarà en 3D per penjar-se a Youtube i es podrà seguir a través del hashtag #pregosantjust. A més, per Twitter ja es proposen les etiquetes #FM2011o #festamajorsantjust per anar piulant i seguint tots els actes de la Festa.

Vull destacar, també, com està canviant la manera de programar els actes de la Festa Major. Segons m'expliquen les “patums” del poble, fa 30 i 40 anys les Festes de Sant Just (Major i de Tardor) eren un exemple d'implicació ciutadana. Santjustencs i santjustenques col·laboraven per organitzar qualsevol activitat relacionada amb la Festa. Aquest esperit, amb els pas dels anys i la moda dels ajuntaments intervencionistes en matèria cultural, es va anar perdent. Des de fa un o dos anys, com a molt, el Govern municipal ha fet intents de tornar als orígens.

El pas més important, però, s'ha donat, com sempre, des de la societat civil. Enguany s'ha constituït el que s'anomena El Nucli, un conjunt de persones del poble que durant tot l'any ha treballat per promocionar la Festa Major i les Festes de Tardor. Les coses com siguin: chapeau als membres de l'anterior Govern que hi van creure.

Nosaltres, ara, i particularment jo com a regidor de Cultura i de Participació, el que hem de fer és augmentar la motivació dels santjustencs i santjustenques per implicar-se. El marc d'actuació està creat. Hem de millorar-lo i ampliar-lo perquè hi càpiga quanta més gent, millor. Aquest és l'esperit pel qual Junts per Sant Just ens vam presentar a les eleccions i jo, com a regidor d'Esquerra Republicana de Junts per Sant Just, treballaré per aconseguir-ho. Perquè en l'esperit republicà hi trobem la igualtat d'oportunitats, la solidaritat, la cooperació. I tots aquests valors es troben en la nostra Festa Major i en la forma que defensem de fer-la. Com dic, hi apostem fort i treballem (i treballarem) per incentivar la participació directa dels ciutadans en l'organització de la Festa Major. I no perquè sigui la moda, perquè la participació ciutadana està a l'ordre del dia o per falta de pressupost sinó per convicció profunda, perquè hi creiem. El meu partit, i així ho vam demostrar a la campanya electoral, defensa les entitats, els ciutadans i les seves activitats culturals i de lleure.

Segur que hi haurà crítiques a la forma i al contingut. Segur que hem comès petits errors de coordinació. Segur que podríem haver fet alguna cosa diferent. Segur que no agradarem a tothom. Però això no fa més que donar-nos ànims de cara a l'any vinent. Així que agafeu els vostres mocadors blaus o grocs i a passar-ho bé!