#ASSEMBLEASANTJUST I @ASSEMBLEASJ

Ahir vaig assistir al darrer Ple municipal d'aquest mandat. A la mateixa hora, a la plaça de davant l'Ajuntament, la coneguda com "Plaça del Rentapeus", es reunia la segona assemblea de Sant Just, un moviment espontani de la societat civil del poble format per gent de diferents ideologies, edats i condicions socials, tots units pel sentiment comú de desafecció amb l'objectiu, també comú, de transformar el sistema actual en una democràcia real, més participativa i representativa.

La convocatòria i organització del moviment es va fer (s’està fent) a través de les xarxes socials. Qui em digui que Twitter no és una eina potentíssima de comunicació no entén en quin món vivim. Jo mateix ja no llegeixo els diaris. Cada matí em connecto a Twitter. Allà hi tinc des d'articles fins a comentaris d'opinió contundents, forçats irremeiablement per la tirania que imposa els 140 caràcters.

Com deia, vaig anar al Ple Municipal. Però al sortir-ne vaig escoltar, durant una estona, la conversa que es mantenia a l’assemblea, fins al moment en què es van constituir les comissions de treball: contingut, comunicació i acció. El debat era interessant i versava sobre el futur d'aquesta assemblea i els objectius que ha de tenir a llarg termini. Hi va haver gent que va mostrar la seva por a acabar formant un partit polític o una CUP. D’altres ho veien més aviat com un grup de pressió pels polítics que estan (que estarem) dins l’Ajuntament els propers anys.

Personalment crec que la millor manera que tenen de fer força és convertir-se en un lobby. És evident que si els seus objectius es basen en la millora del municipi, en la construcció d'un millor poble on puguem viure tots i la participació ciutadana sigui molt més activa, anirem per bon camí. Però és una opinió personal. L'assemblea decidirà quina és la millor manera d'articular-se i d'actuar, només faltaria. Jo els convidaria a créixer, a mantenir contactes amb d'altres entitats del poble (SantJustDecideix!, Justícia i Pau, ...) i a participar dels Consells de participació ciutadana de Sant Just, que els darrers anys no s'han caracteritzat ni per una gran participació dels ciutadans ni per una gran dinamització per part de l'Ajuntament.

Des d'Esquerra apostem per canviar les dinàmiques d'aquests Consells, fent-los més oberts, participatius i, sobretot, importants. Els seus dictàmens s'han de tenir més en compte. El seu funcionament, doncs, ha de canviar. El protagonisme ha de passar, forçosament, al ciutadà. Els representants del poble, estiguem al Govern o a l'oposició, tenim no l'obligació sinó la necessitat d'escoltar aquests moviments, de parar-hi atenció i analitzar el fenomen amb profunditat i de manera conjunta amb els seus protagonistes. Si han sorgit és perquè tenen inquietuds. I no podem viure d'esquena a les inquietuds de la gent.