DIARI DE LES ELECCIONS. TROBADA AMB L'ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE SANT JUST

Dimarts passat, 12 d'abril, l'Andreu, número 2 a la llista de Junts per Sant Just, i jo mateix manteníem una trobada molt interessant i profitosa amb l'Associació de Veïns de Sant Just al seu local del Centre Cívic Joan Maragall.

Ens hi vam arribar amb la intenció de mantenir un primer contacte i de presentar el nostre projecte per millorar Sant Just des de la perspectiva independentista i obert a tothom qui comparteixi objectius i metodologies.

Sabem que l'AVV de Sant Just té vitalitat i que la seva junta directiva, encapçalada pel president Jaume Ruy, treballa per millorar la qualitat de vida dels santjustencs.

Ens van rebre molt amablement i, sense embuts, ens van comentar que tots els partits ja havien passat per allà. Per aquesta raó, després de presentar-nos, vam acceptar respondre una sèrie de preguntes sobre diferents temes que ja tenien preparades. Qüestions, totes elles, encaminades a conèixer les propostes que els diferents partits portarem als nostres programes per a les eleccions del 22 de maig.

Vàrem començar parlant de temes d'urbanisme i relacionats, com el creixement de la població i l'habitatge. Està clar que en un poble amb les característiques geogràfiques, històriques i demogràfiques de Sant Just cal treballar per un creixement molt sostingut de la població. Sobre l'habitatge, els vam fer saber que des de l'ajuntament treballarem per fomentar pisos de protecció oficial en règim de lloguer. Al programa especifiquem una proposta concreta dedicada als joves i també a la gent gran amb necessitats. També proposem estudiar la reordenació del trànsit de vehicles a la zona centre i que els m2 que s'han de compensar de La Vall es quedin a Sant Just i no vagin a altres poblacions de l'Àrea Metropolitana.

El transport també ens va ocupar bona part del temps. Coincidim en la necessitat d'apostar per implantar un autobús que connecti la zona del Mas Lluí amb el centre del poble, més tenint en compte que, tot i ser una zona molt més propera a Sant Feliu, els seus habitants són gent de Sant Just que continuaran tenint sentiment santjustenc.

La recollida de residus es va posar a sobre la taula. Des de Junts per Sant Just volem comrpovar la fiabilitat i eficiència del sistema de recollida “porta a porta”, que no veiem factible a tots els barris del poble però si, per exemple, a la zona centre, on proposem fer-ne una prova pilot durant el proper mandat.

Van estar d'acord en la nostra aposta per millorar els polígons industrials per fer-los més atractius i productius per a les empreses, actius que, si funcionen, faran disminuir la pressió fiscal sobre els ciutadans, un tema que preocupa, i molt, a l'AVV. Nosaltres no ens vam comprometre a abaixar els impostos perquè, i en aquest punt vam ser molt sincers, no sabem si podríem fer-ho. Desconeixem l'estat real dels comptes de l'ajuntament. Tenim clar que amb altres fonts de finançament es podrien reduir els preus públics i les taxes però no sabem si això suposaria, per al ciutadà, perdre algun servei.

No ens fa por dir que no sabem una cosa. Com bé diu l'Andreu, no som polítics però estem disposats a aportar a la política els nostres millors anys i els nostres coneixements. I hi ha coses que ens cal aprendre. Creiem que el millor és ser humils i no realitzar falses promeses que després no es poden complir.